Защо затлъстяват децата ни  и опасно ли е това? Този

...
Защо затлъстяват децата ни  и опасно ли е това? Този
Коментари Харесай

Oбясниха защо затлъстяват децата в България

 Защо затлъстяват децата ни  и рисково ли е това? Този въпрос тревожи от ден на ден родители, а отговорите са толкоз лесни. 

Детското затлъстяване е важен и обществен проблем, осведомят от РЗИ - Пловдив. Все по-често в детска възраст се диагностицират болести, при които затлъстяването е ясно изразен патогенетичен фактор. С една дума – детското затлъстяване е рисково!

Грешките в храненето в ранна детска възраст имат решаващо значение в развиването на затлъстяването. Известен факт е, че мастните кафези се разделят най-активно в ранното детство, като с възрастта този капацитет понижава. Изводът е - колкото повече кафези, толкоз повече място за депозиране на мазнини.

Ето кои са аргументите за затлъстяване на децата:

На първо място това е прехранването.

Системното препитание в ранна детска възраст води до наднормено тегло, което първоначално нормално радва родителите, тъй като те го смятат за израз на “добро здраве ".

Втората причина е несъразмерна приложимост на сладки, тестени и богати на скотски мазнини и прекалено солени храни.

Прекомерната приложимост на захар провокира повишаване на глюкозата в кръвта и интензивно обособяване на хормона инсулин. Увеличава се синтезът на мазнините и се покачва равнището им в кръвта. Доказано е, че кърмачетата одобряват до 25 % повече храна, когато в нея е добавена захар. Създава се приучване и трайно желание към сладки храни, което причина за редовно препитание и затлъстяване.

Захарта благоприятства развиването в устната празнина на микроорганизми, които разграждат зъбния гланц и провокират зъбен кариес. Увеличената консумация на мазнини също е изискване за препитание и затлъстяване на детето. Мазнините доставят доста сила, водят до насищане на детето и отвод от зеленчукови, зърнени и други храни, доставящи повече витамини, минерали и баластни субстанции, които защищават от някои хронични болести в по-късна възраст. Консумацията на солени храни води до задръжка на натрий и вода в тъканите и подготвя към увеличено кръвно налягане в по-зряла възраст.

На трето място е неналичието на задоволително придвижване.

Тревожна е смяната в стандарта на живот на децата – те стартират да прекарват цялото си време си пред тв приемника, видеото, компютъра и компютърните игри. Липсват игрите навън, разходките, спортуването. Телевизионните супер рекламни акции за висококалоричните и с високо наличие на захар “вълшебни " вкусотии и питиета имат голям резултат измежду детската публика. Тенденциите на заседналия живот настойчиво се опълчват против физическото натоварване на подрастващите.

Затлъстяването в ранна детска възраст е причина за пораждане на редица съществени болести в по-късна възраст:

Установено е, че децата с наднормено тегло стигат до болестни положения още преди постигане на тридесет годишната си възраст. Тези болести са нараснало кръвно налягане, атеросклероза, проблеми със ставите, захарен диабет, сърдечен инфаркт.

Можем да го предотвратим към момента , като заобикаляме прехранването и затлъстяването на детето от най-ранна възраст. Трябва да сътворяваме на детето верни хранителни привички.

Ето за какво храната на детето би трябвало да бъде по-малко сладка, нетлъста, безсолна, разнообразна, богата на зеленчуци, плодове, варива и зърнени храни.

Трябва да осигурим повече придвижване, игри навън и разходки с мама и баща.

За по-големите е нужно повече спортуване и по-малко време пред TV, DVD и PC Games.

А за всички – постоянно радостно въодушевление и позитивни страсти.

Знаете ли, че...

Храненето води до отделянето на хормоните на щастието (ендорфини). Това изяснява за какво хората елементарно се пристрастяват към храната, изключително към сладките неща. По този метод елементарно си доставяме наслаждение.

От друга страна страхът от затлъстяване може да е причина за развиването на така наречен  хранителни разстройства (те са изключително присъщи за жените), които в действителност са с евентуален риск за живота (анорексия, булимия, орторексия). Всички тези болести постановат дълготрайно и мъчно лекуване.

За да имаме същинско въздействие над затлъстяването, ние би трябвало да работим дружно, с цел да изкореним всички аргументи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР